PROVEDENI PROJEKTI
PROJEKTI U PROVEDBI
Vi ste ovdje: Naslovnica - Publikacije

Strategija razvoja poduzetništva u RH 2013.-2020.

U Hrvatskom saboru je usvojena Strategija razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020. Iz Strategije su vidljivi ciljevi koji su postavljeni pred sektor malog i srednjeg poduzetništva, a usmjereni su na povećanje broja uspješnih poslovnih subjekata, porast izvoza, porast stupnja inovacija, kvalitetno obrazovanje zaposlenika, stimulativno poslovno okruženje te olakšani pristup izvorima financiranja.
Ciljevi iz Strategije su i brojčano iskazani pa se povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposleniku procjenjuje za 40 posto do 2020. Udio malog i srednjeg poduzetništva u bruto domaćem proizvodu bi trebao porasti sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a taj se cilj namjerava postići većim ulaganjem u istraživanje i razvoj te povećanje inovacija i izvoza kao i razvojem poslovnim mreža.
Pristup financijskim sredstvima za sektor malog i srednjeg gospodarstva trebao bi se povećati za 40 posto.
Strateški ciljevi usmjereni su i na poboljšanje poduzetničke klime te usavršavanje poduzetničkih vještina te aktivnu promociju poduzetništva. Kako bi se ovi ciljevi mogli uspješno realizirati, poduzetnicima će iz fondova Europske unije biti na raspolaganju milijardu eura. 

Download