Poduzetnički centar Pakrac od svog osnutka 2000. godine prepoznao je veliku važnost pretpristupnih fondova Europske Unije za razvoj lokalne sredine i poduzetništva. U posljednjih 12 godina PCP je pripremio ili sudjelovao u pripremi i provedbi više od 15 EU financiranih projekata, gdje je samo na pakračko i lipičko područje iz EU pristiglo više od 27 milijuna kuna. Također, Grad Pakrac se može pohvaliti da je jedini grad u Hrvatskoj koji je iskoristio sredstva iz sva 3 dosad dostupna programa za infrastrukturne projekte.

Iz programa CARDS 2004 izgrađen je Poduzetnički inkubator Pakrac, iz programa PHARE 2005 pristupna cesta Zoni male privrede te iz programa IPA IIIC Poduzetnički inkubator Pakrac – Druga generacija. Osim infrastrukturnih projekata PCP je provodio i projekte iz programa CARDS 2004 (SPONA – Operativna mreža za održivi razvoj) i IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala zajedno s partnerima: Grad Pakrac, Požeško-slavonska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Požega, Eko – centar PZ Sloboština, HGK – ŽK Požega, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin”.

Poduzetnički centar Pakrac priprema i sudjeluje u projektima IPA prekogranične suradnje. Kao jedan od sedam partnera sudjelovao je u projektu „INNOINVEST” – uspostava poslovne suradnje između inovativnih aktera u pograničnom području Hrvatska – Mađarska. Također, PCP je pripremao i projekte za prekogranični program Hrvatska – BIH.

Kao jedna od deset institucija u RH PCP je tijekom 2011. i 2012. godine provodio projekt E – poslovanje čiji je glavni cilj povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki kroz podizanje njihove svijesti o elektroničkom poslovanju (e-business) i elektroničkoj trgovini (e-commerce) te kroz jačanje aktivnosti u tim područjima.

Osim za javni sektor, PCP priprema i dostupne EU projekte za male i srednje poduzetnike poput IPARD projekata i IPA IIIC projekata za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Stručni tim Poduzetničkog centra Pakrac posjeduje desetogodišnje iskustvo na izradi različitih EU projekata. Osposobljen je za edukaciju o Upravljanju projektnim ciklusom (PCM), te se konstantno usavršava za pripremu i provedbu pretpristupnih i strukturnih EU fondova.