gertzgewt

Anketa o financiranju vlasničkim i rizičnim kapitalom u Hrvatskoj

Financijskim tržištem u Republici Hrvatskoj dominiraju tradicionalni izvori financiranja, a tržište vlasničkog i rizičnog kapitala još uvijek nije dovoljno razvijeno. Zbog toga poduzeća u Republici Hrvatskoj imaju poteškoća u pristupu financiranju, posebice ona poduzeća koja imaju visok potencijal inovativnosti ili poduzeća s visokorizičnim profilom.  

Vlasnički i rizični kapital obuhvaća širok spektar ulaganja u poduzeća u svim fazama razvoja koje odlikuje ulaganje u temeljni kapital poduzeća i ulazak u njegovu vlasničku strukturu. Prvenstveno se radi o poslovnim anđelima, akceleratorima, fondovima rizičnog kapitala (eng. venture capitalgrowth capitalmezzaninebuyoutprivate equity), crowdfunding platformama (poput Funderbeama).   

Kako bi bolje razumjeli potrebe i interes poduzeća za vlasničkim i rizičnim financiranjem te kako bi dobili uvid u tržišne trendove, nedostatke i prepreke, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) provode istraživanje o financiranju vlasničkim i rizičnim kapitalom u Republici Hrvatskoj. Anketa se provodi u okviru projekta čiji je cilj poboljšati pristup financiranju kroz razvoj vlasničkih i rizičnih ulaganja, kao alternativnih oblika financiranja.  

U kontekstu nastavka aktivnosti Hrvatske gospodarske komore na povezivanju financijskih institucija i gospodarstvenika te približavanju mogućnosti financiranja putem vlasničkog i rizičnog kapitala, pozivamo vas da sudjeluju u anketi te tako pomognete sticanju važnih uvida u potrebe za alternativnim izvorima financiranja poduzeća u Hrvatskoj.  

U anketi možete sudjelovati od 24. siječnja 2022. godine do 6. veljače 2022. godine, putem Googleova obrasca na ovoj poveznici. Sudjelovanje u anketi je anonimno.

Tags: No tags

Comments are closed.