EUROPSKI-BAUHAUS

Predstavljeni ciljevi Nacionalne platforme za Novi europski Bauhaus

U prostorima Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreba 20. siječnja predstavljeni su ciljevi Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa čije je operativno-stručno vođenje i koordiniranje povjereno Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Platformu su s ciljem provedbe Komunikacije Europske komisije o Novom europskom Bauhausu, osnovali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zadaća Nacionalne platforme je okupljanje zainteresiranih dionika koji bi umrežavanjem stvarali partnerstva i konzorcije te zajednički pripremali prijave na pozive za aktivnosti, projekte i pilot-projekte Novog europskog Bauhausa te tako pridonijeli ostvarivanju potencijala ove inicijative na području Hrvatske.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je kako je Novi europski Bauhaus ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji objedinjuje komponente dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog Zelenog plana.

Ministrica je istaknula kako će nacionalna platforma za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske okupiti i predstavnike i drugih institucija poput Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te predstavnika lokalne i regionalne uprave, a osobito akademske zajednice, sveučilišta i fakulteta.

Veliki dio onoga što će se provoditi kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sebi već ima elemente Novog europskog Bauhausa, podsjetila je ministrica te istaknula projekte koje provodi Ministarstvo kulture i medija: izradu konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne i urbane gradske cjeline, te energetsku obnovu kulturnih dobara čime se dodatno pridonosi smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Projekti pokrenuti u okviru Novog europskog Bauhausa će se, kako je najavila Europska komisija, moći financirati kroz razne programe i fondove EU: od Obzor Europa za istraživanje i inovacije, LIFE za okoliš i klimatske akcije, ERASMUS+ do Europskog fonda za regionalni razvoj.

O daljnjim aktivnostima REGEA-e kao nacionalnog koordinatora inicijative govorio je njezin ravnatelj dr. sc. Julije Domac istaknuvši kako je „Novi europski Bauhaus alat kako Europski zeleni plan učiniti opipljivim i razumljivim te kako ciljeve iz Europskog plana obnove zgrada prilagoditi građanima koji osim smanjenja emisija stakleničkih plinova moraju i ugodno, zdravo i priuštivo živjeti“.

Na konferenciji okupljenima su se obratili i predsjednici Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković te Maša Milovac, predsjednica upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva.

Tags: No tags

Comments are closed.