ghrshersw

Objavljen popis banaka koje će provoditi subvencionirane stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Riječ je o 14 banaka, za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom.

Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 1,99 do 3,50 posto i za kune i za eure.

Kreditne institucije (banke) ugovorom su se obvezale obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.

Podsjetimo, poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, APN je objavila 16. veljače 2022. dok je rok za dostavu ponuda bio 24. veljače 2022. godine.


Prijave građana putem banaka od 21. ožujka 2022.

9. ožujka 2022. godine predviđena je objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, kada će građani moći početi podnositi svoje zahtjeve bankama. Zaprimanje prijava u APN, koje banke predaju u ime svojih klijenata,  započeti će 21. ožujka 2022. godine.  Zahtjevi od strane kreditnih institucija u APN-u zaprimati će se u uredovno radno vrijeme predviđeno za rad sa strankama od 9 do 14 sati uz najviše do 200 zahtjeva dnevno po kreditnoj instituciji.

Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, a za ovu godinu za tu mjeru se planira utrošiti 50 milijuna kuna.
 

Od 2017. godine odobreno više od 22 tisuće zahtjeva za stambene subvencije

Kako je već poznato iz ranijih natječaja, na poziv će se moći prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Od početka provedbe te mjere 2017. godine, odobreno je 22.169 zahtjeva za subvencioniranjem.

U APN-u svakodnevno zaprimaju nove zahtjeve za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta. Tako je od 2017. godine do danas rođeno ukupno oko 5.000 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu.

Kao jedan od pozitivnih trendova u razdoblju provedbe programa može se istaknuti i smanjenje prosječne godišnje efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2021. godini iznosila 2,17%, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ista iznosila 3,35%.

Dodajmo i kako je svrha i cilj programa subvencioniranja stambenih kredita poticati demografsku obnovu društva i urbanu regeneraciju naselja te omogućiti rješavanje stambenog pitanja mladima po povoljnijim kreditnim uvjetima. Ovim programom ujedno se potiče mlade da kupuju ili grade nekretnine u manjim sredinama jer za njih dobivaju veće subvencije. 

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Dodatne infomacije: 
 

Tags: No tags

Comments are closed.