ghrshersw

Zainteresirani za subvencionirane stambene kredite požurite, prijave traju do 22. travnja 2022.

edmi po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Petak, 22. travnja 2022. godine, posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 21. ožujka do 12. travnja 2022. godine zaprimljeno 3.568 zahtjeva što pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru.

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.400 zahtjeva. Odobreno je 1.372 zahtjeva,  25 je na dopuni, 2 su odbijena i 1 podnositelj je odustao.

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 78.000,00  eura, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,98 % godišnje.Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 402 eura odnosno 3.035 kuna, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura odnosno 1.020 kuna.
Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Subvencija se produljuje i za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.

Podsjetimo kako se na poziv mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 1,99 do 3,50 posto i za kune i za eure.   

Dodajmo i kako je od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno ili u realizaciji više od 22 tisuće subvencioniranih stambenih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije dosad je rođeno oko 5.300 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu.

Svrha i cilj programa subvencioniranja stambenih kredita je poticati demografsku obnovu društva i urbanu regeneraciju naselja te omogućiti rješavanje stambenog pitanja mladima po povoljnijim kreditnim uvjetima. Ovim programom ujedno se potiče mlade da kupuju ili grade nekretnine u manjim sredinama jer za njih dobivaju veće subvencije.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Tags: No tags

Comments are closed.