Logo_Juvenes_Translatores

Natjecanje EU-a za mlade prevoditelje: vrijeme je za prijavu škola

Srednje škole u svim državama članicama EU-a sada se mogu prijaviti za Juvenes Translatores, godišnje natjecanje u prevođenju koje organizira Europska komisija. Žele li da se njihovi učenici natječu s vršnjacima iz cijelog EU-a, škole se moraju prijaviti na internetu do 20. listopada 2022. u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ove će godine natjecatelji prevoditi tekstove na temu „Mladi u Europi”.

Europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Cilj je ovog natjecanja motivirati mlade za karijeru u prevođenju i promicati učenje jezika. 2022. je Europska godina mladih. Natjecanje će okupiti mlade iz različitih zemalja, potaknuti ih da njeguju ljubav prema jezicima i pomoći im da prevladaju prepreke među ljudima i kulturama. Omogućiti građanima međusobnu komunikaciju i razumijevanje, bez obzira na razlike, ključno je za procvat EU-a.

Natjecatelji mogu odabrati kombinaciju bilo koja dva od 24 službena jezika EU-a, što daje 552 moguće jezične kombinacije.

Sudjelovanje u natjecanju postupak je u dvije faze. U prvoj se fazi škole moraju prijaviti do 20. listopada 2022. u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nastavnici obrazac za prijavu mogu ispuniti na bilo kojem od 24 službena jezika EU-a.

Europska komisija pozvat će potom 705 škola, odabranih nasumično putem računala, u iduću fazu. Broj škola sudionica iz svake države članice jednak je broju zastupničkih mjesta koja ta država ima u Europskom parlamentu.

Odabrane škole imenovat će zatim do pet učenika koji će sudjelovati na natjecanju. Učenici mogu imati bilo koje državljanstvo, ali moraju biti rođeni 2005.

Natjecanje će se održati 24. studenoga 2022. putem interneta u svim školama sudionicama.

Pobjednici, po jedan iz svake zemlje, bit će proglašeni do početka veljače 2023. U proljeće 2023. bit će pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada. Tada će imati priliku upoznati profesionalne prevoditelje iz Komisije i saznati više o tom zanimanju i radu s jezicima.

Kontekst

Od 2007. Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije svake godine organizira natjecanje Juvenes Translatores (lat. „mladi prevoditelji”), čiji je cilj poticati učenje stranih jezika u školama i omogućiti mladima da steknu dojam o tome kako je raditi kao prevoditelj. Natjecanje se organizira za sedamnaestogodišnje učenike srednjih škola, a održava se istovremeno u svim odabranim školama u cijelom EU-u.

Neke od sudionika natjecanje je potaknulo da upišu studij jezika i postanu profesionalni prevoditelji. Ono je ujedno i prilika da se pokaže velika jezična raznolikost u Uniji.

Dodatne informacije:

Internetske stranice Juvenes Translatores

Juvenes Translatores na Facebooku

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 07.09.2022.

Tags: No tags

Comments are closed.